Bjørn Overaa og Øyvind Røen deltok på heldags seminar om morgendagens tjenestepensjoner på Fafobygget i Oslo torsdag 22. mars. En dag hvor kjente økonomer, rådgivere, forskere, LO og NHO drøftet muligheter og begrensninger for pensjonsutbetalinger, konsekvenser for arbeidsgivere i privat og offentlig sektor, viste at man ikke blir spesialist på dette området i løpet av et dags seminar.
Arrangør var Pensjonistforbundet, et forbund med 190.000 medlemmer. Pensjonistforbundet har over 5000 tillitsvalgte og en administrasjon med ca 10 ansatte i Oslo jf. pensjonistforbundet.no.
Harald Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet åpnet møtet med forbundets fokus på helse, trygghet, økonomi og kultur og med mottoet: trygg, livskraft og initiativ. Vi fikk så et innlegg av forsker i Fafo, Geir Veland og leder i Banklovkommisjonen, Erling Selvig. Kommentarer kom fortløpende fra Tor Arne Solbakken, nestleder LO, Svein Oppegaard, direktør i NHO, Jan Otto Risebrobakken, direktør i Storebrand og Jan Aaboen, rådgiver i Pensjonistforbundet. Hele seansen omhandlet stort sett privat sektor, og traff ikke helt en stakkars statspensjonist. Men vi fikk en aha-opplevelse ved at LO har fått AFP inn i sine tariffavtaler på toppen av alderspensjonen. Dette medfører at de heldige gruppene får mer enn 80 % dekning ved pensjonering. Dette var det tydelig at de ikke ville gi slipp på.
Alle ble sittende i debattpanel, men bare møteleder Jon M. Hippe hadde adgang til å stille spørsmål. Tor Arne Solbakken brukte noen kraftuttrykk med glimt i øyet mot Oppegaard og NHO. Han reagerte kraftig på at NHO skulle ha meninger om hvordan pensjonene skulle brukes. Han mente at pengene er del av opparbeidet kapital som er satt av til pensjoner som ellers ville bli tatt ut i lønn, ”man skal være godt bortgjemt i et bøttekott på Majorstua for ikke å forstå det”. LO`s mål er å sikre alle medlemmer 60-70% pensjon av lønn i privat sektor, og opprettholde de gode ordninger vi har i dag i offentlig sektor.
Oppsummert er nye pensjoner mye basert på at arbeidstageren sitter med hovedansvaret, mens det tidligere var bedriften og forsikringsselskapet som hadde ansvaret for pensjonssikkerheten. Uansett, pensjonskapitalen er preget av risiko som fordeles mellom arbeidsgiver, leverandør og arbeidstaker som igjen reguleres av maktforholdene i arbeidslivet og ved offentlige reguleringer.
Etter lunsj hadde daglig leder i Fafo, Jon M. Hippe og pensjonsrådgiver Alexandra Plathe i Steenberg og Plathe innlegg. Plathe kom med mye informasjon, men hun snakket som en mitraljøse, slik at det ikke var lett å nedtegne informasjonen. Hun snakket en god del om offentlig pensjon og fokuserte på at hvis man fortsatte å arbeide utover pensjonsalder, ville en potensiell statspensjonist ikke få noe igjen av sin innbetaling til Statens Pensjonskasse med dagens ordning og regelverk. Det var også her noen deltagere med kommentarer og en avsluttende paneldebatt. Møteleder Carsten O. Five, rådgiver for Pensjonistforbundet ledet paneldebatten med noen spørsmål. Ingen av tilhørerne fikk anledning til spørsmål.
Vi sitter vi igjen med inntrykket av at private arbeidstagere kommer godt ut av det dersom de tilhører ”fetter Anton”-gruppen, som kan arbeide så lenge de orker og samtidig motta alderstrygd og AFP. Statspensjonister vil den dagen de fyller 67 år motta alderspensjon, men hvis de tar ut noe av pensjonen på forhånd vil de ikke kunne oppnå 66% utbetaling totalt etter 67 år.
I dag er det iflg. NHO 100 arbeidstakere bak hver 20. pensjonist. Om ca. 50 år vil det være 2 arbeidsføre for hver pensjonist. (Jeg minnes læreren på 60-tallet som mente at det ville være kun ståplasser igjen på jordkloden innen år 2000 Ø.R.) Det er alltid grunn til bekymring.
Flere eldre blir ”yngre”. Med dette som grunnlag vil det bli en ny og større valgfrihet til uttak av pensjon. 60 % av de som går av med pensjon kombinerer dette med arbeid. Tidligere hadde vi ”utdanning – jobb – pensjon”. Nå har vi ”utdanning – jobb – nyting og yting – alderdom”, og dermed ønske om større valgfrihet i forhold til pensjon. Dette gir et godt marked for pensjonsrådgivere og veiledere for at folk ikke skal gå i pensjonsfellene som er der. Fellene har alltid vært der, men de er kanskje flere nå. Den enkelte må sette seg inn regelverket, sørge for gode arbeidsgivere og organisasjoner som ivaretar arbeidstakernes interesser. Det er ingen tvil om at vi har et komplisert regelverk. I tillegg er skifte av arbeidsgiver mer vanlig med et sett av fripoliser med varierende utkomme. Vi vil også ha medlemmer i vår forening med de samme utfordringene.
Referert av Bjørn Overaa og Øyvind R.